TAAL JONGLEURS

16 jun

Zou Stef Blok intussen de Bosma van de VVD zijn geworden? Zo’n woordgoochelaar van middelbaar nivo, die erin slaagt om letterlijk elk woord in onze taal een nieuwe tik te geven. ‘Eigen verantwoordelijkheid’ is zo’n nummer, nu is er de truc van ‘het afkopen van een morele plicht’.

De VVD wil drie miljard korten op ’s lands ontwikkelingshulp. Die hebben we de afgelopen decennia alleen maar aan de zwartjes ‘gegeven’ uit een moreel schuldgevoel jegens armen en zo. ‘Afgekocht’, dus, dat schuldgevoel.

Schuldgevoel  is vanzelfsprekend iets persoonlijks en – waarom niet? – een zaak van ‘eigen verantwoordelijkheid’. Waarom dit schuldgevoel dan ‘afkopen via de overheid?’ Aldus Stef van de VVD.

De liefde van de man heet door zijn maag te gaan, de liefde van het volk neemt die omweg niet, maar gaat direct via de onderbuik. PVV-Bosma is de goochelleermeester, VVD-Stef zijn willige leerling. Waarom in vredesnaam de staat ertussen stoppen, waarom niet gewoon iedereen wat geld in een collectebus laten stoppen – of niet?

Het is als met het innen der belastingen. Uitgaan van vertrouwen in de belastingplichtige blijkt dom te zijn – die betalen gewoon te weinig, vooral als het bedrijven zijn. Dit meldt de krant vanochtend. Laat je hulp aan minderbedeelde landen over aan de goede wil van ‘verantwoordelijke individuen’, dan kunnen die landen (waar wij overigens een fiks deel van onze zo geprezen welvaart aan hebben te danken) het wel schudden.

Ontwikkelingshulp mag een rare term zijn, dit neemt niet weg dat het door veel staten tegelijk gedoneerde geld een kwestie van herverdeling is – zoals een beschaafd land ervoor zorgt dat mensen die niet direct mee kunnen komen voorzien worden van minimale levensvoorwaarden. Sociaaldemocratie heet dat, inderdaad Stefke! Maar het blijft wel broodnodige collectieve verantwoordelijkheid, eenvoudig omdat de individuele variant niet volstaat.

16.6.12

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.