ARGENTIJNSE JUNTA

6 nov

Kun je met wat stelligheid beweren dat tuig doorgaans dommer is dan de goedwillende burger?

Er zit wat in. Hoe vaak vindt de politie niet stapels bezwarende spullen bij lieden met slechte bedoelingen – alsof die niet alleen het slechte in de zin hebben, maar daarop ook trots zijn.

Ook op georganiseerd niveau is het tuig vaak zeer stom. De Stasi-archieven zijn een goed voorbeeld, idem de efficiënt geordende gegevens van de nazi’s die weliswaar hele concentratiekampen onder de zoden probeerden te laten verdwijnen, maar tegelijk de papieren bewijzen voor hun doodzonden netjes bewaarden.

Nu weer de Videla-junta van Argentinië. “De Argentijnse luchtmacht is tijdens een schoonmaak gestuit op geheime documenten uit de junta periode.” [VK6.11] Dat ze iets vinden over de gruwelijke moorden op linkse lieden, het kan, maar daarvan weten we al voldoende om er zeker van te zijn.

Veel interessanter lijkt de vondst van stukken die “tonen dat de Verenigde Argentijnse Banken de junta financieel steunden.” Daarvan wist ik althans niets.

Zo wordt de gelijkenis van een militaire junta met fascisme weer iets eenvoudiger. Ooit maakte John Heartfield die prachtige verzetsposter. Je ziet daarop Hitler met zijn geheven handje, tot achter het eigen hoofd; daarin legt een anonieme andere hand een vermogen aan biljetten. Tekst eronder: Millionen stehen hinter mir.

Bankfascisme, het trefwoord.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.