KOMKOMMERKUNST

15 jul

Behalve nieuws dat geen nieuws is – komkommernieuws – is er nu ook komkommerkunst, althans op de pagina’s van de Volkskrant. De gaatjesvuller die de krant op dikte houdt heet dit keer Jan Tromp. [VK 15.7.14]

Over twee hele pagina’s staan foto’s afgedrukt, die gemaakt werden door Ilona Szwarc, ‘een jonge Amerikaanse fotografe van Poolse afkomst’. Je ziet allemaal meisjes tussen de 3 en de 12 jaar met hun pop. Beiden zijn precies hetzelfde gekleed en nemen meestal dezelfde, soms zelfs erotische pose in.

DSCF5501

Stuk voor stuk foto’s waar je normaliter niet naar zou kijken. Jan Tromp doet het wel. En Ilona Szwarc keek langdurig naar door haar zelf geënsceneerde scènes. Waarom?

“Die poppen zijn als de meisjes zelf – beitelen als het ware de identiteit van het meisje uit.” Help!

Niet alleen heeft de tekstverwerker van Jan van ‘beelden’ per abuis ‘beitelen’ gemaakt (want zo’n gruwelijke metafoor verzint zelfs Ilona Szwarc niet) – ook klopt het niet. In meer dan een opzicht.

In de eerste plaats hebben deze meiskes, nog helemaal geen, zoals dat postmodern heet, ‘identiteit’. Dat moet nog komen. Het zijn nog non-mensjes.

Maar als iets hier iets ‘uitbeeldt’, dan is het wel het meisje dat de pop nadoet. Het staat ook in de paar alineaatjes die Jan Tromp produceerde. Meisje gaat naar dure winkel, krijgt een pop, pop krijgt kleertjes en het meisje bestelt de zelfde kleertjes. Het meisje is een masker van een pop.

De fotografe beweert dat ze bezig is met ‘te onderzoeken hoe de vrouwelijke identiteit wordt gevormd in de moderne Amerikaanse consumptiemaatschappij’. Opnieuw: Help!

De tegenwoordige ‘kunststudent’ komt niet door zijn school heen zonder een conceptje of wat te verzinnen. Ilona verzon haar conceptje. Ook bestaat er geen postmoderne kunstenaar meer die geen ‘onderzoek’ doet.

Die term ‘onderzoek’ is intussen van elke betekenis ontdaan. Ook ik ga zo meteen voor het ontbijt mijn muesli onderzoeken…

En Jan Tromp ontleent ongetwijfeld zijn ‘identiteit’ aan zulke onderzoekende stukjes.

Bij nader inzien levert mijn jarenlange onderzoek van de Volkskrant het resultaat op, dat die krant vrijwel altijd, dus ook buiten de zomermaanden, gevuld is met komkommernieuws.

15.7.14
Bevalt u dit blog, stuur het door met email, twitter of facebook.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.