HAARLEMMER TORENS

15 mrt

V&D mogen dan in de problemen zijn – het bedrijf wel te verstaan, niet de families Vroom en Dreesman – hun gebouwen zijn dit godzijdank nog niet. De set voor dit bedrijf ooit ontworpen bouwwerken bestaat uit een reeks parels van de Nederlandse architectuur – met dank aan Johannes Theodorus Aloysius Maria Kuyt, telg uit een groot katholiek gezin.

In Haarlem koop ik zelden iets in het prachtige gebouw – ik draag dus bij aan ‘de teloorgang van de grote warenhuizen’ zoals dit in ‘retailkringen’ heet. Eigen schuld van het management – zo fraai als de schil van het huis is, zo erbarmelijk en lelijk staan binnen de waren uitgestald.

Maar boven in het restaurant een kop koffie drinken met uitzicht op en over de stad – een immens genoegen.

DeOude Bavo

DeOude Bavo

Wie in de noordoost-hoek daarvan een plek aan het raam vindt, ziet Haarlem op zijn fraaist. Pront staat de Oude Bavo daar, als een prachtige, oudere vrouw in volle glorie. Eindelijk weer ontkleed – de eindeloos durende verbouwingen, waarbij ze werd gehuld in een gewaad van lelijke steigers, was een gruwel.

Bakenessertoren plus PTT toren

Bakenessertoren plus PTT toren

Wat meer naar het oosten de ijlwitte toren van de Bakenesserkerk – niet zo hoog en vergeleken met de stevige dame van de Bavo een petite, maar eentje die er wezen mag.

‘Ernaast’, in de verre verte, het monster van de telefonietoren – van de PTT. Zo noem ik dit nog steeds. Gek word je immers van de ‘alfabetsoep’ – term uit North by North West van Hitchcock – waarin tegenwoordig elke afkortingsnaam periodiek van letters wisselt. Dat deze telefonietoren immens hoog is, blijkt wel uit het feit dat hoeveel verderop die ook staat, het joekel nog steeds hoger lijkt dan de toren van de Bakenesserkerk.

Wie zich in het restaurant – op de tweede, hoogste verdieping ervan – een plek zoekt in de noorwest-hoek, zoekt opeens tevergeefs naar deze kerktoren, opgeslokt als ze welhaast is door de PTT- draak.

Bakenessertoren verdwenen

Bakenessertoren verdwenen

Maar dat doe je er dan om – want verder is het hier zo’n mooi uitzicht, dat je vanzelf van Haarlem gaat houden en met een tweede kop koffie V&D in haar overlevingsdrang steunt.

In de serie HAARLEM FRAAI/ONFRAAI; lees ook de andere afvleveringen

Bezoek via google ook Sierksma’s Sequences

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.