MOORD DOODSLAG GRATIE

30 jan

‘Moordenares Sauvage verdeelt Frankrijk met gratieverzoek’ – een kop in de Volkskrant van vandaag.

 

De krant mag haar ‘met recht’ een moordenares noemen. Tenslotte is ze in hoger beroep volgens het Franse recht voor die aanklacht veroordeeld. Maar de vraag is of je haar ook moreel een moordenares mag noemen. De Volkskrant doet het.

 

Jacqueline Sauvage schoot met een jachtgeweer – ik hoop het wapen van haar man – haar echtgenoot met drie kogels naar de andere wereld. Hij maakte die overstap met een glas whisky in de hand. Uitwuiven van jezelf, zeg maar.

 

De vrouw werd gedurende 47 jaar gemept en gekoeioneerd. Opeens kwam die explosie. “Tja”, schrijft ‘de jurist Philippe Bilger in Le Figaro’: “Waarom niet de minste vlucht, niet het minste verzet tegen deze dagelijkse horreur, behalve deze moord die zo laat kwam?”

 

Zo laat. Veel Fransen hebben er intussen op gewezen dat zo’n vraag een domme vraag is. Er is immers zoveel bekend over slachtoffers van langdurige terreur, dat je weet dat ze zich soms op een voor ‘normale mensen’ abnormale manier in hun lot weten te schikken. Tot het teveel is geworden – opeens teveel, en zo laat.

 

Gratie lijkt me geboden. Maar het gaat om meer. Elk rechtssysteem gaat uit van ‘normale’ misdaad, elk rechtssysteem maakt onderscheid tussen doodslag en moord, wel onderscheid op een ‘normale’ manier.

 

Zou zo’n goed functionerend ‘normaal’ rechtssysteem voor ‘normale’ daders niet de flexibiliteit moeten hebben om uitzonderlijke gevallen niet in de vakjes van die normaliteit te persen?

 

Alleen al die veroordeling voor ‘moord’ was in dit geval absurd. Noem het een executie, noem het doodslag – maar ‘moord’, neen! Je hoeft geen feminist te zijn om te weten wat er in dat 47-jarige huwelijk zoal gebeurd zal zijn. Zelfs als er psychologische elementen meespelen van SM, iets dat zeker niet is uitgesloten.

 

Wanneer een meisje ‘nee’ zegt, bedoelt ze in elk geval een praktisch nee. Hetzelfde geldt trouwens voor jongens. Deze vrouw zal duizend keer ‘nee’ hebben geroepen. Haar echtgenoot was er doof voor. Tot ze uiteindelijk terugschoot.

 

Bezoek ook Sierksma’s Sequences: sierksmatwee.wordpress.com

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.