TURKS PROTOFASCISME

12 okt

Het is niet de eerste keer dat ik in dit blog de huidige toestand in Turkije typeer als protofascisme. Nu ik na een half jaar de draad van het blog weer oppak, lijkt die term alleen maar sterker van toepassing.

 

De zogeheten coup – waarvan het lang zal duren of we te weten komen of die door Erdogan c.s. in scene is gezet, dan wel geprovoceerd werd, of inderdaad direct van de Gülen-beweging afkomstig was – heeft het echte fascisme weer een stapje dichter bij gebracht.

 

Het uitschakelen van een fiks deel van de Erdogan onwelgevallige rechterlijke macht is een nieuw teken van protofascisme. Een gelijkgeschakelde rechterlijke macht kenmerkt elk fascisme. Vandaag doen in de krant, gedwongen anoniem, twee voormalige Turkse rechters verslag van hun ervaringen. Onthutsend. [VK 12.10.16]

 

Typisch voor elk totalitair regime c.q. voor elk totalitair denkend persoon is het opvoeren van non-argumenten voor hun (voorgenomen) wandaden.

 

Trump flikte het in het laatste ‘debat’ met Hillary Clinton, door de verleiding door haar presidentiële echtgenoot van enkele van zijn medewerksters gelijk te schakelen met het aanranden dan wel verkrachten van wildvreemde vrouwen, waarop Trump zelf prat gaat.

 

In Turkije werden (vermeende) Gülenisten in de rechterlijke macht met duizenden tegelijk ontslagen, omdat de aanklachten van fraude tegen Erdogan en familie (die op feiten zijn gebaseerd) door deze Gülenisten onder de rechters zou zijn geënsceneerd. Alsof het interessant is wie feiten boven tafel krijgt. Klassiek totalitair is het kelen van de brenger van slechte berichten.

 

Het wachten in Turkije is nu nog op een paramilitair orgaan dat ten dienste staat van Erdogan en consorten. Dan mag je met recht van echt fascisme spreken.

 

Sierksma 12.11.16

2 Reacties to “TURKS PROTOFASCISME”

  1. Darling Doormat oktober 12, 2016 bij 8:07 am #

    Beangstigend. De (be)dreiging van deze Ottomaanse sultan is hier in Griekenland duidelijk voelbaar.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.