FLITSPOPULISME PVDA

16 okt

Het is boeiend om te zien hoe snel de referendumdemocratie zich in de Nederlandse politiek heeft verspreid.

 

D66 beschouwde en beschouwt het nog steeds als haar ‘kroonjuweel’. Grappig trouwens voor een republikeinsgezinde partij. Nog grappiger, omdat dit juweel intussen door iedere populistische partij werd gestolen, als evenzoveel eksters die niet met hun poten van het glinstersteentje af konden blijven.

 

Je zou denken dat ze zich bij D66 wel even achter de oren hebben gekrabd. Wijs me een referendum aan dat zonder sores een acceptabel en begrijpelijk resultaat opleverde en u krijgt een prijs. Oekraïne, Brexit, Europese Unie et cetera. Vooral de uitvinding van het ‘correctieve referendum’ is natuurlijk een topper.

 

Maar een feit is het: Links, rechts en in het midden, overal grijpt men in tijden waarin het volk niet meer met politiekinhoudelijke argumenten kan worden overtuigd naar het referendum als panacee. Het is de nette versie van vulgair populisme – niet de andere kant van die medaille, neen een deel van die andere kant.

 

Het middel is nu zelfs doorgedrongen tot diep in partijen. Dat de PvdA niet leert van wat dan ook is bekend. Maar de wijze waarop met tientjesleden van buiten in het Engelse Labour Corbyn als partijleider werd verkozen, om vervolgens binnen de partij niet te worden gepruimd, het zou een waarschuwing hebben kunnen zijn.

 

Niet voor opperstalmeester en professioneel populist Spekman. Nu mag iedereen voor 2 euro meedoen aan de verkiezing van de volgende PvdA partijchef. Geen Chefsache – neen: een zaakje van ‘het volk’.

 

Ook de kandidaten zijn het met deze procedure eens, in elk geval de kandidaten die niet door het partijbureau worden gesteund. Monasch eiste zelfs zo’n pseudoreferendum. Asscher zal er blij mee zijn, want de steun voor hem ligt, zoals bij Corbyn in Labour, vooral buiten de partijbonzen en in het leger der PvdA-teleurgestelden. Maar niemand in de PvdA lijkt ertegen.

 

Bang dat – net als in Amerika Poetin via Wikileaks – hier te lande Wilders een kleine verkiezingscoup in het vijandige linkse kamp gaat plegen, zijn ze niet. Met dedain wordt gezegd: ‘Het partijbestuur is niet bang dat de verkiezing gekaapt wordt door buitenstaanders’. Wat is dit echter nog, een ‘buitenstaander’? ‘De verwachting is dat een 2 euro flitslidmaatschap voor een maand voor die mensen een te hoge drempel is’. [VK15.10.16]

 

Zoveel vertrouwen heeft de referendarist in zijn volk.

 

Sierksma 16.10.16

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.