IDENTITEIT EN NARCISME

9 dec

Typische postmodern is een vod van een krant waarin wordt geschreven over nepnieuws als iets kwalijks, maar die zelf de kolommen vult met non-nieuws. Uw Volkskrant – de stem van het volk, vertaald in journataal.

 

Onder de noemer TEN EERSTE wordt het non-nieuws gemeld van ‘twee boeken van D66’ers’. Als die al de moeite van besprekende aandacht waard zouden zijn, horen ze thuis in een boekenbijlage.

 

Nu wordt met een ondertoon van ‘moet je horen!’ gewag gemaakt van een boekje van Wassila Hachchi, u weet wel, het Kamerlid van D66 dat opeens verdwenen was en in Amerika opdook als ondersteunster van de loser Hillary Clinton.

 

Ze liet kiezers die haar hun stem waardig gunden bruut achter en grossierde sindsdien in nietszeggendheid. Nu moeten we het volgens de bespreking van haar boekje bij TEN EERSTE plotseling doen met soul searching, wellicht aangeleerd in dat verre land.

 

Ze maakt duidelijk dat ze zelf niets is en daarom een leven lang bezig is geweest ‘om te worden geaccepteerd’. Geaccepteerd ‘als Nederlander’, zo is de suggestie. Zoiets past lekker in de identiteitshysterie die zich van onze postmoderne wereld meester heeft gemaakt.

 

Het lijkt er echter op dat het Ego van Hachchi slechts groot wil zijn, maar in wezen flinterdun is. Narcisme heet het syndroom, een ‘persoonlijkheid’ die tegenwoordig velen met haar delen.

 

Dan is het natuurlijk hondsgrappig te noemen, wanneer ze nu na de val van Hillary brodeloos en doelloos in Nederland is teruggekeerd om hier via haar boekje Listen, Think, Speak reclame voor zichzelf te maken en opnieuw ‘acceptatie en aandacht’ op te eisen.

 

Zeker grappig, omdat zij (ik citeer de krant) ‘nu zij zichzelf heeft gevonden Dialogue Digital lanceert, een platform waar mensen vanuit hun volledige zelf (ja, het staat er) kunnen bijdragen aan sociale verandering’.

 

Welke ‘sociale verandering’? Dat bepaal je zelf wel, toch? Een programma? Onzin. Het Zelf is toch al zo Volledig dat het zal overstromen van goede plannen.

 

Je zal toch in deze wereld moeten leven…

 

Sierksma 9.12.16

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.