ZEDELIJKHEID EN WET

11 feb

Dat het in Amerika om veel meer gaat dan de toch al schandalige typering van functionarissen met wier oordeel je het niet eens bent in termen van ‘zogenaamde rechters’ of ‘neprechters’, is voor een Europeaan niet steeds even duidelijk.

 

The Law, ginds eigenlijk geschreven met louter hoofdletters, staat daar gelijk met God. God’s Own Country, iets waarvan zo’n 80% der Amerikanen strak overtuigd is, is niets meer of minder dan Het Land van De Wet.

 

Dit heeft te maken met een oud sociologisch vraagstuk: de verhouding van formele wetten en informele zedelijkheid. Laat ik me aan een hypothese wagen: Hoe grover de alledaagse verhoudingen bij het ontstaan van een natie waren (en wellicht nog steeds zijn), des meer nadruk valt er in het systeem op formele regelgeving. De Wet heeft er primaat over de Zedelijkheid. Amerika’s onstaan was ruig.

 

Amerika is het land waar de meeste rechtenstudenten zijn; het land waar de gewone burger, als hij het kan betalen, met ongeveer alles naar de rechtbank loopt; het land waar de ‘claimcultuur’ opkwam die langzaam aan ook Europa binnensiepelt. Amerikaan zijn is vertrouwen in The Law.

 

Godsdienst is er verworden tot een formalistische stoplap die de enorme gaten in de alledaagse zedelijkheid dichten. Wie er als politieke kandidaat zou zeggen niet te geloven, heeft het gehad.

 

Een zo overdonderend percentage gelovigen als in de USA zou toch moeten wijzen op een natie van mensen die elkaar als het ware blind vertrouwen, net zoals ze zeggen ook blind te geloven. Het omgekeerde is waar. Het particuliere wapenbezit (trouwens ook dat van de staat) is er het grootste in de wereld. Achter de voordeur staat een gun of staan meer guns, als uitdrukking van het fundamentele wantrouwen van elke Amerikaan tegen iedere andere Amerikaan.

 

Wanneer in zo’n land de hoogste functionaris, President The Donald Trump, hetzelfde doet wat hier slechts is voorbehouden aan de politieke proleet en gladjakker Wilders – het denigreren van rechters, het hen aanwrijven van politiek gestuurde veroordelingen etc. – gaat dit veel dieper.

 

Zouden daar The Law en haar functionarissen eenmaal systematisch worden gewantrouwd, dan betekent dit het einde van die ‘sociale orde’. Hoedt U, Gij wereldburgers, gij die mede afhankelijk zijt van wat er ginds allemaal gebeurt!

 

Sierksma 11.2.17

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.