AUTOTUINEN

30 mrt

Al jaren is het me een doorn in het oog, wablief: een doorn in elk mijner ogen! De manier waarop in fraaie oude steden zoals mijn Haarlem vaak fraaie en grotere tuinen worden geruïneerd om er ‘parkeerruimte’ van te maken.

Nu is er in Nederland een vanzelfsprekend tekort aan ruimte. We hebben geprobeerd om daaraan iets te doen door in te polderen en in te polderen, maar het houdt een keer op. Ruimtegebrek dus.

Tegelijk is er, zoals mijn vriend – de geleerde Ton Korver – keer op keer benadrukt, ook schaarste. Dat is iets anders dan een tekort. Schaarste is mensgemaakt, en dan bedoel ik: iets gemaakt door kapitalistische mensen. Met wat goede wil en vooral ook met wat goed beleid zou er immers veel meer parkeerruimte kunnen worden geproduceerd.

Parkeergarages! Het betekent wel dat je de gasten c.q. cliënten van je bedrijf niet aan de deur kunt ontvangen. Die moeten een stukje lopen. Jammer dan.

Nu verdween er tuin na tuin en verdwijnen er nog steeds tuinen, dit om plaats te maken voort stenen vlaktes.

 

 

Daardoor zijn niet alleen die tuinen weg, ook wordt de architectuur van vaak mooie gebouwen vernietigd omdat deze met het oog op een omringende tuin zijn ontworpen.

 

Het gebeurt de laatste tijd ook steeds vaker met kleinere voortuinen. Een godsgruwelijk gezicht, maar natuurlijk wel lekker goedkoop: je hoeft geen parkeervergunning te betalen.

 

 

 

John Galbraith schreef ooit over private opulence and public poverty – particuliere welvaart gecombineerd met openbare armoede – dit om de bedonderde openbare voorzieningen van Amerika te typeren.

 

Intussen geldt in Nederland particuliere welvaart en particuliere armoede – armoede in smaak en een niets ontziend omgaan met al langer geleden verworven schoonheden.

 

Zelfs wanneer tegenwoordig een architect huizen ontwerpt met het idee daar iets van te maken, dat zowel leuk is voor het gebouw, voor de eigenaar als voor de omgeving, mislukt dit. Mensen lijken vergeten om er iets moois mee te doen.

 

 

Bij mij in de buurt is een hele serie woningen ontworpen met bovenop een pergola – dat wil zeggen: de mogelijkheid er een pergola te laten groeien. Zeggen en schrijven 0 bewoners hebben er in de afgelopen decennia iets mee gedaan…

 

Sierksma 30.3.17

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.