TROTS EN PRIVACY

4 jan

De lezer weet dat ik het tedere scherm tussen het private en het openbare beschouw als het ijkpunt voor alle beschaving. Valt dit weg, dan is God los, ervan uitgaande dat die bestond – zo niet: de Duivel.

In de postmoderne schaamtecultuur is dit scherm stuk gereten. Alles dient transparant te zijn, van het naakte puberlijf op Facebook, tot de ziel van de auteur of de politicus. Hierbij hoort een rücksichtslos narcistisch puritanisme dat van ieder ander eist dat hij gaaf en zuiver is.

Wetende dat in de krochten van elk onderbewustzijn demonen en vunzigheden bon ton zijn, levert dit een gruwelijke paradox op: Iedereen eist van ieder ander iets waarvan hij weet dat dit onmogelijk is, gegeven de eigen psychische inventaris.

Nu komen in een uitspraak van Mevrouw Els van Breda Vriesman – een IOC hockeymeisje – de ouderwetse, zo niet Moderne notie van trots en de Postmoderne, toch voor deze mevrouw wat jeugdige schaamtecultuur samen. Een ware kernfusiebom!

Al eerder gaf ik aan dat er tussen bijvoorbeeld de acteerprestaties van Kevin Spacey en diens private doen en laten geen enkel verband bestaat; hem uit films weggummen is een gotspe. Idem Eurlings: wat de man met zijn vriendin uitspookte, gaat niemand anders wat aan dan die vriendin, die Eurlings en wellicht een rechter; met zijn rol in het IOC heeft het niets van doen; wellicht is hij een goede bestuurder.

Nu dan Elsebelsje, het hockeymeiske:

“Als IOC-lid (ai, wat een viespeuk, die Els) wil je zonder problemen de sport kunnen dienen (als was de sport God!). Nederland moet trots op jou kunnen zijn (trots op Camiel, trots op Els? – Kom nou, irrelevante lieden in mijn zone van het bestaan, en ‘trots op Nederland’? – Kletskoek). Het IOC zal niet blij zijn dat een van zijn leden zoveel onrust veroorzaakt in eigen land (GVD – niet Camiel Eurlings veroorzaakt die commotie, maar allerlei shamers, zoals blijkbaar ook mevrouw Els van Breda).” [VK 4.1.18]

Zum kotzen!, om het eens on-Nederlands uit te drukken. Zo’n fraaie onomatopee hebben we in dit malle kikkerlandje dan toch maar weer niet!
Sierksma 4.1.18

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.