ETNISCH RACISME: DUBBEL PASPOORT

5 apr

Het kan geen toeval zijn, dat Turkije, Marokko en Hongarije twee zaken delen.

Het zijn in de eerste plaats ‘niet-liberale democratieën’, om de term van Führer Orbán te gebruiken; wellicht kun je beter de term ‘autoritaire democratieën’ hanteren. In de tweede plaats hameren ze op het dubbele paspoort, ten teken van het natuurlijk bij elkaar horen van echte Hongaren, Marokkanen en Turken – waar die intussen ook maar wonen en waar die intussen ook staatsburger van een nieuw land zijn geworden.

Kortom: Blut und Boden-nationalisme. Ik weet niet eens wat voor politiek kleurtje de toneelschrijver Georg Kövary heeft, maar zijn volgende uitspraak geeft aardig aan hoe voorstanders van dergelijk dubieus nationalisme ‘denken’. “Hongaren zijn geen volk, maar een fenomeen; grillig, romantisch, verstrooid over de wereld zoals de Joden en met een diepe wil tot leven.”

Het is maar dat u het weet. Niet onaardig is het dan ook om te weten, dat tot die Hongaarse diaspora vooral ook Joden behoren, die zo verstandig waren het zelfs tijdens het communistisch bewind nog steeds fascistoïde en oer-antisemitische Hongarije te verruilen voor een plekje in ‘Het Westen.’

Interessant aan deze dubbele paspoort-strategie is het puur-politieke effect van etnische Gerrymandering. In Amerika doen zittende meerderheden hier vaak aan: ze zorgen voor een herindeling van kiesdistricten, nadat ze eerst hebben uitgedokterd hoe op deze manier een grotere meerderheid bij de volgende verkiezingen valt te behalen. Dit is uiteraard het gevolg van het malle districtenstelsel, dat ook in Engeland nog opgeld doet.

Marokko, Turkije en Polen gaan een stap verder. Op puur Blut und Boden-gronden verklaren ze iedereen die op hun grondgebied is geboren, en zelfs nazaten hiervan, tot eeuwige Marokkaan, Turk of Hongaar. Vervolgens geef je die een dubbelpaspoort plus kiesrecht voor de verkiezingen in ‘het land van herkomst’.

En dan maar propaganda komen voeren. Denk aan Turkse ministers van Erdogan, die in Nederland en Duitsland verkiezingspolitiek willen bedrijven. Denk aan Orbán, die hetzelfde doet in Roemenië.

Afschaffen dat dubbele paspoort! Niet om reden van een even verwerpelijk Hollands nationalisme, dat overigens groeit en bloeit, getuige de sporthysterie rond Hollandse Helden en de idem hysterie over Hollandse MH17-nabestaanden, die het laatste Nederlandse DNA-snippertje van Oekraïense bodem ‘naar huis’ wensen te halen.

Nee: Weg met het dubbele paspoort, dit als politiek daad die deze totalitaire, etnische, ja zelfs racistisch Gerrymandering negeert. Als afwijzing van een weerzinwekkende bevolkingspolitiek, waarbij Hongarije de bevolking in de buitengewesten aanspoort te neuken als de konijnen ‘om zich als land biologisch staande te houden’ [alweer: Orbán].

En hopen dat we ooit, wanneer Europa echt een eenheid is gaan vormen, allemaal één nieuw paspoort kunnen krijgen: Een Europees Paspoort.

Sierksma 5.4.18

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.