BYRON AND ASYLUM

9 feb

Tijdens mijn verblijf op Chios overwoog ik ooit om naar Turkije te zwemmen. Vlakbij, zee aardig kalm. Louter als gedachte-experiment – ik kon goed zwemmen, maar heb er een hekel aan. Zo te zien zou het gelukt zijn.

 

Lord Byron zwom ooit – zij het als een historisch-culturele uitdaging – over de Hellespont. De naam klinkt griezelig. Van Sestos naar Abydos, in 1810. Dit is vanuit het perspectief van de hedendaagse asielzoeker die Europa wil binnen komen de verkeerde kant op.

 

 GEORGE GORDON LORD BYRON English poet depicted here in his costume as a Greek patriot - Date: 1788-1824

 

BYRON English poet, in his costume as a Greek patriot – Date: 1788-1824

 

Byron was een Romantisch exotist – hij zocht het geheimzinnige in ‘de Oriënt’, wilde juist ontsnappen uit Europa, in het bijzonder uit het puriteinse Engeland dat hem niet zinde.

 

Hij schreef hier zijn zwemtocht een beroemd gedicht:

 

For me, degenerate modern wretch,

Though in the genial month of May,

My dripping limbs I faintly stretch,

And think I’ve done a feat today.

 

 

Daarbij was Byron bi. Dikke kans dat hij die seksuele geaardheid in Den Oost iets aangenamer kon praktiseren dan in puristisch Brittannia.

 

Hoe de wereld toch is veranderd. Panta rheï zeg maar. Intussen komen de massa’s over de smalle stukken zee tussen Turkije en de Griekse eilanden deze kant op. De meesten van hen kunnen niet eens zwemmen en moeten het met dubieuze vlotten en rubberboten doen, hen geleverd door troebele winstjagers.

 

En af en toe zit er een homo tussen. Die eindigt dan bijvoorbeeld in godbetert Heumensoord, vlakbij Neêrlands Nijmegen. Daar wordt hij belaagd door wat hijzelf ‘Arabieren’ noemt, en wat wij islamieten noemen, mannen die hem met de koran in de hand belagen en bedreigen. Camp not good. Kill gay.

 

Hij verlangt naar een veilige plek en veel Nederlanders wensen hem en zijn medegeaarden van harte toe. Niet zo de VDD, ook niet de PvdA – immers het zetbaasje van Rutte.

 

Neen – wat zij willen is ‘foute signalen voorkomen’. En een ‘fout signaal’ is het om belaagde homo’s en lesbo’s ‘apart te zetten’. Ik hoor ze het woord ‘rolbevestigend’ al in de mond nemen.

 

Een ‘fout signaal’ wordt benoemd door Attje Kuik, het PvdA-Kamerlid: “Apart opvangen. Dat is het verkeerde signaal. De mensen die zich schuldig maken aan intimidatie, die moet je straffen – en het land uitzetten.” [VK 9.2.16]

 

Zo’n uitspraak is voor Attje op zich al vast een ‘goed signaal’, hoe geschift het allemaal ook is. Wie zijn die die dan wel? Wetende dat pak weg 98% van de vluchtelingen islamiet is – daarvan slechts een handvol bedreigend voor ons eigen universitair personeel op wiens baantjes ze wellicht gaan jagen – en je weet dat praktisch de hele bevolking van zo’n vluchtelingenopvangcentrum voor een homo onaangenaam kan zijn.

 

Wellicht de bedoeling van VVD en PvdA? Met hun argument zou je ze allemaal in één keer uit kunnen zetten.

 

Wat wordt een mens moe van dit vlagvertoon der politiek correcten, het semafoor der domoren. Wat zullen degenen die meevlaggen zichzelf toch goed voelen. ‘Jeffrey’ in Heumensoord blijft de lul. Die kijkt wel linker uit om degenen ‘die zich schuldig maken aan intimidatie’ aan te wijzen.

 

Bezoek ook Sierksma’s Sequences: sierksmatwee.wordpress.com

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.