LOKALE WIJSHEID

17 feb

Het beroep op de ‘volkswil’ is een eeuwenoude truc van politici die niet willen argumenteren. Ik zeg niet: ‘politici, die geen argumenten hebben’. Die zouden ze kunnen hebben, maar ze durven niet echt in debat te gaan met tegenstanders en met tegenargumenten. Wilders hier te lande is een voorbeeld.

 

In Indonesië gaan ze een stapje verder. De meest schunnige opmerkingen van politici over homo’s, lesbo’s en andere ‘afwijkenden’, aangevuld met een mediapolitiek die hen ondersteunt, maakt gebruik van een beroep op ‘lokale wijsheid.’ Zeg maar, de mening en de gevoelens in de buitengewesten waarvoor wellicht de term ‘achterlijk’ niet misplaatst is.

 

Dit is de formule van LINE in Indonesië, een instelling die ‘haar homo- en lesbo-emoji’s uit de handel haalt’. Ze riep WhatsApp op om hetzelfde te doen. Ook worden ‘symbooltjes’ die door internetters worden gebruikt om ‘hun geaardheid’ aan te geven verwijderd. [VK 17.2.16]

 

‘Waarden, normen en moraal’ verschijnen er steeds vaker in de politieke propaganda. Het herinnert aan de ‘wormen en maden’ van voormalig premier Balkenende. Ginds zijn het de orthodoxe moslims van het Front van de Verdedigers van de Islam (FPI) die er mooie sier mee maken. Ze ondersteunen dit met ‘knokploegen die Westerse bars vernielen en liberalen en homo’s aanvallen’. Sectarisme van het zuiverste water – denken dat wat jij denkt ook is wat anderen denken of zouden moeten denken.

 

Ook mag er geen voorlichting meer plaats vinden over aids. Dit doet denken aan Rusland, destijds met de hoogste besmettingsgraad in Europa, die ontkende dat aids in het land bestond en ook voorlichting daarover als ‘Westers’ ridiculiseerde. Zeg maar het land van body builder Poetin.

 

Men denkt ook even aan ‘de beleving van Rotterdammers’ die zich ‘onveilig voelen’, terwijl de ‘objectieve veiligheid’ in de stad juist toeneemt. Het ‘niet-pluisgevoel’… [idem] Een beroep op deze beleving, dat is wat Pegida, de PVV en Het Front National doen. Evenals kandidaat Trump in de race om het Witte Huis.

 

Allemaal kleine soldaatjes met hun eigen volkswilletje als trom om op te roffelen.

 

Bezoek ook Sierksma’s Sequences: sierksmatwee.wordpress.com

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.