POOLSE UITVERKOPER: TUSK

8 dec

Ach Europa, zover is het nu met je gekomen, gekaapt door een Poolse Stier – een @MeTootje van jewelste.

Opperhoofd Tusk stelt voor om de verplichte verdeling van asielzoekers en vluchtelingen over de lidstaten af te schaffen. Dat zorgt immers maar voor een groei van fascistische partijen en partijtjes in de Oost-Europese landen, waaronder Polen. Die willen die vreemdelingen niet hebben. Polen, het land waar Tusk vandaan komt – hij zal het dus wel weten.

Doet een beetje denken aan Chaimberlain en Hitler-Duitsland. Bang voor oorlog en verdere uitbreiding van het Nazisme, gaf Engeland keer op keer toe aan de Duitsers en leverde het Tsjechische Sudetenland in – u weet wel, waar zoveel echte en dus oprechte Duitsers woonden..

Nu heeft Europa een stel blunders op haar naam staan waar je U tegen zegt. Het opnemen van de van het Sovietblok afgescheiden landen was zo’n stommiteit. Het betekende het ‘in vrij verkeer’ importeren, niet zozeer van ‘goederen en mensen’, als wel van antisemitisme en fascistoïde bewegingen zoals die in Hongarije en Polen.

Daartegen nu juridisch optreden, zoals Tusks maatje het wil, de Hollander Timmermans, is een zwaktebod van jewelste. Uitsluiten van die staten lijkt me een patente oplossing: het weer inperken van Europa. Niet om economische redenen, zoals wel gezegd wordt inzake de ‘zuidelijke landen die ‘het niet zo goed doen’, maar om ultiem politieke redenen: dit soort volstrekt ondemocratische landen wil je er niet bij hebben.

Is het toeval dat een door een Amerikaanse site als ‘politiek Goudlokje’ omschreven Hollander Rutte – een politiek zwakke en gladde kwebbelaar bij uitstek – wordt genoemd als opvolger van Tusk, als nieuw Europees Opperhoofd?

Sierksma 8.12.17

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.