RAS EN BLOED EN BODEM

9 dec

Het probleem is niet zozeer of je Baudet, Wilders, Holman en Hiddema racisten moet noemen. Ik denk trouwens dat dit een verkeerd gebruik van die term zou zijn. Het zijn in de eerste plaats lieden die als oprechte narcisten op hun eigen tamboer trommelen om gezien en gehoord te worden. Wel is het interessant welk nummer er wordt getoeterd en getrommeld – en bij wie die muziek aanslaat.

 

Uit onderzoek is gebleken dat nogal wat mensen met sympathieën voor Blut und Boden ook sympathie hebben voor Baudet en zijn Forum. De kretologie en de massale hetze van Minder Marokkanen ligt ook vers in het geheugen. En Hiddema’s pleidooi van ‘rasssenvermenging’ als ‘oplossing’ voor Nederlandse Marokkanen om zo snel mogelijk te integreren, hoort in dit rijtje thuis. Steeds speelt in hun discours ook een ridicule trots op zulke gegevenheden als afkomst, taal, ras en wormen en maden een rol.

Ras heeft niets met integratie te maken. Het beroep van Wilders, gisteren nog, op de ‘eigen band met de stad Utrecht waar zijn opa immers werd geboren, is weer zo’n voorbeeld van suggestieve vermenging van etniciteit, ras en culturele verschillen. Komisch trouwens voor een Indo, die zijn afkomst probeert te verdoezelen onder een malle vetkuif en een steeds slechter ogende huid.

Etniciteit en cultuurverschillen kunnen wel met elkaar te maken hebben; hoeft niet. Maar ras en de plek waar je geboren bent opvoeren als een natuurlijk gegeven motor van bepaalde gevoelens slaat nergens op.

Het voortdurend terugkeren van die mix appelleert zonder twijfel aan een sluimerend dan wel expliciet racisme zoals dit de laatste decennia in Nederland is gegroeid. Nederland was een land met weinig racisme en veel etnische diversiteit en ook tegenstellingen. Vergeleken met Engeland bijvoorbeeld was dit opvallend. De plotseling toegenomen immigratie van mensen met andere gewoonten en religies, plus een ander kleurtje, heeft aan het toegenomen racisme bijgedragen.

Dat politici hierop ‘inspelen’ en dit kittelen is het schandaal van deze tijd.

Sierksma 9.12.17

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.